Design a site like this with WordPress.com
Per començar

Indòmites, teatre i comunitat cultural

L’escola Xamfrà ha treballat al llarg del curs l’obra de teatre “Indòmites”, creada a partir del llibre d’Emma Fernández, “El Raval i els inicis del feminisme obrer” i pel treball de Las Anónimas, un grup de dinamització teatral que va guanyar el concurs que va organitzar Xamfrà per a produir una activitat cultural amb joves durant aquest curs. 

Aquesta obra, que té com a objectiu denunciar la situació de discriminació de les dones a la nostra societat, ha estat confeccionada com un espectacle interdisciplinar que inclou teatre, dansa, música i muntatge audiovisual i una revista. Tots aquests formats han estat possibles gràcies a la col·laboració de professionals de diversos àmbits i de centres educatius i culturals del barri del Raval i de Barcelona, com ara @ANDRONAcultura @FundacioEsco @TotRaval @elllocdeladona

De fet, el projecte va sorgir gràcies al projecte Resist’art (Premi 25 de Novembre Barcelona Antimasclista 2018). Es va proposar crear un espectacle conjunt on participarien al voltant d’uns 120 alumnes de l’escola (infants i joves) integrant les diverses disciplines que s’hi treballen: música, cant, dansa i teatre. 

L’obra “Indòmites” representa la lluita de les dones dins i fora de la fàbrica en la Barcelona del 1930, però també connecta amb l’actualitat, tant a través de l’obra de teatre com dels diferents estils musicals que s’hi combinen.

Per tal de fer difusió de l’obra, es va crear un taller per a l’elaboració d’una revista sobre igualtat de gènere i lluita antimasclista amb Les indòmites i el col·lectiu Androna Cultura.

Coincidint amb el final de curs, l’obra es va representar el 17 de juny a la Sala Barts, després de cinc mesos de treball de Las anónimas amb el grup de teatre de joves i la resta de participants. L’obra també aprofita els grafittis creats des d’un projecte de Difusors (Nau Bostik). 

Aquest espectacle, dirigit per Ester Bonal, és una mostra de com la cultura pot ser un motor de transformació personal i de treball comunitari. D’una banda, pel treball que ha fet els joves del grup de teatre juntament amb Las indómitas, que ha comportat un aprenentatge important en molts aspectes per ells: lingüístic, gestual, emocional, artístic… 

D’altra banda, per la capacitat d’integrar diferents manifestacions artístiques en una obra global que desenvolupa un marc conceptual amb un missatge molt potent: la lluita per l’alliberament de la dona abans i ara. Finalment, per la capacitat de treballar de forma cooperativa i comunitària entre múltiples iniciatives, grups i centres dedicats a la cultura al Barri del Raval, des d’un grup de hip hop consolidat fins a un grup coral format per persones amb diversitat funcional. L’espectacle inclou, doncs, el fruit dels diferents tallers de l’escola: des de percussió o flabiol fins a la dansa o la música orquestral. 

El resultat és un espectacle que manté en tot moment l’atenció de l’espectador, amb un ritme vibrant i ple de moments colpidors. 

Podeu veure el vídeo de l’espectacle.

A %d bloguers els agrada això: